Sådan fotograferer du en måneformørkelse!

Sådan fotograferer du en måneformørkelse!

 måneformørkelse

Øv – Denne gang går vi desværre glip af en total måneformørkelse

Når der til formiddag er total måneformørkelse i mere end en time – så er Månen ikke engang på himlen over Danmark. Vi går således glip af den totale måneformørkelse, fra kl. 9.06 til kl. 10.24 på det halve af jordkloden vil farve Månen blodrød. Det Månen i mere end en time passere ind i Jordens skygge – og kun diffust rødt lys finder frem til Månen.

Men jeg fik alligevel lyst til at tale om hvordan man fotografere en måneformørkelse!

Her får du tip til, hvordan du får taget et billede uden, at den bliver hel hvid. Vil du forevige oplevelsen, så er det en fantastisk idé at bevæbne sig med et kamera, når man skal ud og kigge på den spektakulære formørkelse.

Men hvis billedet skal blive rigtig godt og ikke bare vise en hvid klat på himlen, er der et par vigtige råd, som du bør følge. Det fortæller fotograf Casper Tybjerg. “Når man skal skyde billedet af Månen, får ni ud af ti nok et billede af en helt hvid måne i stedet for den røde farve, som den i virkeligheden har i aften. Det skyldes, at kameraet bliver snydt, fordi det tror, at himlen er helt mørk, men Månen reflekterer meget lys fra Solen og derfor bliver Månen meget hvid, på det billede man tager, og fortæller hvordan man undgår, at månen bliver for lys.

“Det man skal gøre for at få det fede billede af Månen, er, at man skal tvinge kameraet til at undereksponere, dvs. at billedet bevidst bliver lidt mørkere, end kameraet selv ville lave det. Det gøres på forskellige måder alt efter, hvilket kamera man har, derfor er det en god idé at alliere sig med manualen til sit kamera og finde siderne om undereksponering eller eksponeringskompensation. Her findes præcise informationer om, hvordan man undereksponerer sine billeder,” forklarer han.

Det er selvfølgelig ikke kun til folk med et almindeligt lommekamera, at der er gode råd at hente.

“Har man et spejlreflekskamera, kan man med fordel bruge spotlysmåling – det betyder, at kameraet kun måler lyset fra Månen og ignorerer omgivelserne. Man vil desuden opnå mere interessante billeder, hvis man er bevæbnet med et kraftigt teleobjektiv. Personligt kommer jeg til at anvende en 800 mm, som er en ordentlig børge,” fortæller han.

Når du skal tage billeder af formørkelsen, er det ikke helt lige meget, hvor du står.

“Man kan ikke nødvendigvis se månen, hvis man står ude i haven, idet formørkelsen allerede er i fuld gang, når månen står op. Du skal derfor finde et sted, hvor du kan se horisonten mod øst, da det er her, månen kan ses først. Til gengæld gør det ikke noget, hvis der er lys fra gadelygterne. Erfaringen siger mig i hvert fald, at det ikke har den store betydning, når man skal tage billeder af en måneformørkelse,” siger Casper Tybjerg.

Vil du vide mere om nat-fotografering, kan du læse mere på Casper Tybjergs egen hjemmeside!

Hilsen
Julie