Aprilsnar! Hvor stammer det fra?

Aprilsnar! Hvor stammer det fra?

great-april-fools-pranks-for1
Aprilsnar er en skik, der har en vis ælde, og hænger sammen med forår og nytår.
Foråret er også en form for nytår.  Det er det tidspunkt, hvor naturens cyklus “starter forfra”, og et tidspunkt, der traditionelt har givet en anledning til at drille, gække og vende hverdagens normer lidt på hovedet, som det fx sker til fastelavn.Aprilsnar, et drillende tilnavn, som bruges om dem, der efter skikken bliver narret den 1. april.
I Norden kendes en tilsvarende betegnelse (majkat) om den, der lader sig narre den 1. maj.
Det er almindeligvis sådan, at den drillende part kun har ét drilleri det pågældende år.
Skikken at narre april stammer ifølge en teori fra, at man i Frankrig i 1582 indførte den kalenderreform, som afløste den julianske kalender. Man havde dog allerede 1564 med pavens velsignelse ved lov flyttet årets officielle starttidspunkt fra påske til 2. januar. Hvor nytåret således tidligere lå ved påsken – i slutningen af marts eller begyndelsen af april – kunne man narre folk ved at ønske dem godt nytår 1. april.
Nogle af de franske borgere kunne ikke forliges med den nye verdensorden og holdt hårdnakket fast ved det gamle system. De blev som følge heraf drillende kaldt poissons d´avril (aprilsfisk).Skikken ses i Nordeuropa tidligst i Tyskland i det 16. århundrede. Hvorfor man i protestantiske og anglikanske lande narrer hinanden på 1. april, også længe før disse landes overgang til gregoriansk kalender, forklarer teorien ikke. Nyhedsmedier følger aprilsnarre-traditionen og bringer almindeligvis 1. april hver især en historie, som ikke er rigtig.funny-office-prank-computer-mouse-in-jelly funny-office-filled-cups-prank-photo funny-office-desk-april-fools-prank-collegues-pranked-while-on-holiday filled_cubicle_balloons_office_prank post-it-notes-crazy-awesome-office-prank office-pranks-covered-in-weird-posters-prankÆldste “skriftlige” aprilsnar?
Et af de ældste “skriftlige” aprilsnarrerier skyldes forfatteren Jonathan Swift (“Gullivers Rejser”), som i 1708 udgav en lille almamak, i hvilken han bl.a. forudsagde London-astrologen John Partridges død. Partridge ville dø af feber den 29. marts. Den 30. udsendte Swift, som skrev under pseudonymet Isaac Bickerstaff, en pamflet, hvori han oplyste, at Partridge sandelig allerede var hedengangen. Resultatet var, at den stakkels “afdøde” vakte vild furore Første April overalt hvor han kom. Og om morgenen blev han vækket af folk, der kom for at arrangere hans begravelse. En noget makaber aprilsspøg og practical joke!office-cubicle-saran-wrapped-crazy-cling-flim-hilarious-prank mouse boss-chair-desk-office-prank-amazing-tin-foil-joke-by-employees

Hilsen Julies Fotobog